Dysmorfofobi (BDD)
Att lida av Dysmorfofobi (BDD) innebär att man är väldigt upptagen av sitt utseende. Man föreställer sig att någon del av kroppen är vanställd eller extremt ful trots att andra personer inte kan se något avvikande. Personer med Dysmorfofobi har ofta en förvrängd självbild där de ser på sig själva med äckelkänslor och ångest samt har tankar om att andra tycker de är fula och äckliga. Det är även vanligt att man har en förvrängd bild av hur den del av kroppen som man tycker är defekt ser ut. Vanligt är att exempelvis näsan uppfattas som extremt stor, krokig, sned mm. Det är också vanligt att man är upptagen av sin huds utseende eller något ansiktsdrag som kanske uppfattas som asymmetriskt eller stort eller litet.
Det är vanligt att personer med BDD ofta genomgår plastikoperationer eller spenderar mycket tid och pengar på skönhetsvård.
Upptagenheten med sitt utseende leder ofta till att man isolerar sig från andra eftersom man tycker man är för ful för att kunna vara bland andra människor och att man drabbas av kraftig ångest. En mängd olika sorters beteenden utvecklas för att hantera sin ångest. Det är vanligt att man sminkar sig mycket, döljer vissa aspekter av kroppen samt speglar sig i stor omfattning. Det är även vanligt att man frågar omgivningen mycket om sitt utseende samt att man surfar mycket på nätet för att hitta lösning på sitt problem.
Det vanligaste är att BDD utvecklas i tonåren eller tidigt vuxenliv. Orsaken är en kombination av ärftlighet och de erfarenheter som man varit med om. Det är mycket vanligt att personer med BDD också drabbas av återkommande depressioner.
BDD behandlas idag med KBT eller läkemedel. Det är vanligt att behandlingen består av både KBT och läkemedel. På Psykologbolaget erbjuds både KBT och läkemedelsbehandling.